search Είσοδος
Τεχνολογία

5G, το επόμενο μεγάλο βήμα στην οδική ασφάλεια

29 Οκτωβρίου, 2021

Μία τεχνολογία από τον χώρο των επικοινωνιών είναι σε θέση να αλλάξει ολόκληρο τον χάρτη των οδικών μετακινήσεων, χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρει.

Η πρόοδος της τεχνολογίας δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έχει απογειώσει την εξέλιξη των αυτοκινήτων. Το κάθε σύγχρονο όχημα (ακόμα και τα πιο οικονομικά, των μικρότερων κατηγοριών) είναι σε θέση να ελέγχει τη δυναμική συμπεριφορά του στον δρόμο, να στρίβει με ασφάλεια, καθώς και να φρενάρει αυτόνομα, σε περίπτωση ανάγκης. Ενώ όμως μέχρι στιγμής, η όποια εξέλιξη αφορούσε τα αυτοκίνητα ως μονάδες, με την εξάπλωση των δικτύων 5G δημιουργείται πλέον το υπόβαθρο για τη διασύνδεση όλων αυτών σε ένα ενιαίο δίκτυο.

Σε τι μπορεί να ωφελήσει αυτό τον οδηγό; Πρακτικά στα πάντα. Όχι μόνο στην ψυχαγωγία και την ενημέρωσή μας, αλλά, κυρίως, και στην ασφάλειά μας, προβλέποντας επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο. Χάρη στα κατάλληλα πρωτόκολλα ανταλλαγής πληροφοριών θα γίνει εφικτή η επικοινωνία των αυτοκινήτων με άλλα αυτοκίνητα (V2V), καθώς και με σταθερές υποδομές εδάφους (V2I). Έτσι δεν θα χρειάζεται ένα όχημα να βασίζεται αποκλειστικά σε αισθητήρες για να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του. Θα λαμβάνει αυτόματα πληροφορίες για επικίνδυνες καταστάσεις, για την κίνηση εμπρός του και τόσα άλλα.

Σκεφτείτε το εξής σενάριο. Ένα σταματημένο αυτοκίνητο πίσω από μία στροφή δεν μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, μέχρι να στρίψει. Εάν όμως αυτό το αυτοκίνητο μπορούσε να ενημερώσει για τη θέση του, τότε αυτόματα όλα τα αυτοκίνητα στην περιοχή θα γνώριζαν για το πρόβλημα, έτσι ώστε να προειδοποιήσουν τον οδηγό τους.

Στην πραγματικότητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν παρόμοια συστήματα για περισσότερα από 20 χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό το hardware, όπως και το software, υπάρχουν. Χρειάζεται, όμως, ο τρόπος επικοινωνίας. Ένα δίκτυο που θα μπορεί να μεταφέρει στοχευμένα και ταχύτατα ένα τεράστιο όγκο δεδομένων ανά πάσα στιγμή.

Με αυτό τον τρόπο, τα φανάρια θα μπορούν να προειδοποιούν ότι ετοιμάζονται να ανάψουν πορτοκαλί. Οπτικοί αισθητήρες θα αντιλαμβάνονται οχήματα που πλησιάζουν κάθετα σε μία διασταύρωση και θα ενημερώνουν έγκαιρα τους οδηγούς να προσέξουν. Ακόμα και απότομες τιμονιές από ένα όχημα, εάν επαναληφθούν και από το επόμενο, θα στέλνουν το μήνυμα πως πιθανά κάποιο εμπόδιο υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο, για να προσέξουν όσοι ακολουθούν.

Στο γενικότερο πλαίσιο των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης που εξελίσσονται, ένα επιπλέον όφελος θα προκύψει από τη χαρτογράφηση υψηλής ακρίβειας των δρόμων. Η μετάδοση της ακριβούς τροχιάς ενός οχήματος θα βοηθά στη δημιουργία ενός μοτίβου, το οποίο στο τέλος της μέρας θα μπορεί να ορίσει ακόμα και το σημείο όπου κάποιο φυτό έχει αρχίσει να εισέρχεται στην άκρη του οδοστρώματος.

Η συνεχής μετάδοση και λήψη δεδομένων θα κάνει τον κόσμο των μετακινήσεων ακόμα καλύτερο… από κάθε άποψη. Είναι σημαντικό, όμως, να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά τα βοηθητικά συστήματα με τις νέες τεχνολογίες, τα οποία μπορούν να προφυλάξουν από πολλές απροσεξίες και να σώσουν ζωές λειτουργούν επικουρικά. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός θα πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου και να οδηγεί με ασφάλεια.

Η οδική ασφάλεια απαιτεί την τήρηση των κανόνων και τη σωστή ενημέρωση των οδηγών. Για να είμαστε εξασφαλισμένοι και να προστατέψουμε το αυτοκίνητό μας από κάθε κίνδυνο στην οδήγησή μας, η ERGO δημιούργησε το πρόγραμμα ERGO My Auto με τέσσερα πρωτοποριακά ασφαλιστικά πακέτα ώστε να καλύπτει κάθε μας ασφαλιστική ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργάτη της ERGO, ώστε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα ERGO My Auto και να σας προτείνει το πρόγραμμα εκείνο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι powered-by-DRIVE-2.png
Αξιολογήσεις
(1)

Σχόλια χρηστών (1)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

Η τεχνολογία … «ζώνη ασφαλείας» στα οχήματα
Τεχνολογία
25 Φεβρουαρίου, 2021

Η τεχνολογία … «ζώνη ασφαλείας» στα οχήματα

Είναι πρωί Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου 2022. Ο καιρός είναι μουντός και ψιχαλίζει. Το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησες, παρακολουθώντας ένα online σεμινάριο πολύ σημαντικό για τη δουλειά σου, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να αργήσεις. Ντύνεσαι με μηχανικές κινήσεις, ετοιμάζεις καφέ, κλειδώνεις το σπίτι, ξεκλειδώνεις το αυτοκίνητο (από το κινητό σου τηλέφωνο – μιας και έχεις […]

Πώς η τεχνολογία διαμορφώνει νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά
Τεχνολογία
12 Οκτωβρίου, 2021

Πώς η τεχνολογία διαμορφώνει νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά

Πόσοι από εμάς πραγματικά χαρήκαμε όταν μάθαμε για τις υπηρεσίες του gov.gr; Της νέας ψηφιακής πύλης του δημοσίου μέσα από την οποία πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν κυριολεκτικά μέσα σε μερικά μόλις λεπτά να συνδεθούν με δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσουν πιστοποιητικά και ό,τι άλλο δημόσιο έγγραφο έχουν ανάγκη. Με τα νέα αυτά δεδομένα, πλέον, δεν […]