search Είσοδος
Οι μετακινήσεις μου

7 συμβουλές για να προετοιμάσεις το αυτοκίνητό σου για τον χειμώνα

19 Νοεμβρίου, 2021

Ο χειμώνας, πλέον, πλησιάζει. Και μαζί, η βροχή, το χιόνι, ο πάγος, η ομίχλη και άλλες δύσκολες καιρικές συνθήκες. Διάβασε εφτά σημαντικές συμβουλές για να οδηγείς με ασφάλεια και την εποχή αυτή.

Έλεγξε τα λάστιχα

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε πίεση (τουλάχιστον κάθε μήνα) και φθορά είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις. Το βάθος του πέλματος δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1,6 mm, σκελετός και πλαϊνά δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή παραμόρφωση, καθώς και η φθορά στο πέλμα πρέπει να είναι ομοιόμορφη.

Για τους φίλους μας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στις ορεινές περιοχές, όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 °C, συνιστούμε την αλλαγή με χειμωνιάτικα λάστιχα για να οδηγούν με ασφάλεια σε στεγνούς, βρεγμένους, παγωμένους ή χιονισμένους δρόμους.

Το κουτί με τα είδη πρώτης ανάγκης

Τον χειμώνα, σου συνιστούμε να έχεις τον ακόλουθο εξοπλισμό στο αυτοκίνητο για την ασφάλεια και την άνεσή σου:

Έλεγξε την μπαταρία

Γυρίζεις τη μίζα και ακούς μόνο ένα «κλακ» ή… τίποτα. Η μπαταρία είναι πιθανώς νεκρή. Για να αποφύγεις αυτού του είδους τη δυσάρεστη έκπληξη, χρειάζεται να κάνεις έναν έλεγχο πριν πιάσουν τα τσουχτερά κρύα και να τη συντηρείς τακτικά.

Τι σημαίνει αυτό; Καθάρισε τους ακροδέκτες της μπαταρίας και κάλυψέ τους με γράσο για να αποτρέψεις τον σχηματισμό θειικού άλατος. Στη συνέχεια, έλεγξε την τάση της: Πρέπει να είναι μεταξύ 12,5 και 12,8 βολτ. Δεν είναι; Ήρθε η ώρα για μια καλή φόρτιση ή για να την αλλάξεις.

Διασφάλισε την καλή ορατότητα

Βροχή, ομίχλη και πιο σπάνια χιόνι… Τον χειμώνα, όλα τα στοιχεία απελευθερώνονται για να επηρεάσουν την ορατότητα στον δρόμο. Για να έχεις το πρώτο αντανακλαστικό που χρειάζεται, πρέπει να ελέγξεις τον φωτισμό. Εάν οι λαμπτήρες στα φώτα εμπρός και πίσω ή στα φλας δεν λειτουργούν σωστά, άλλαξέ τους αμέσως.

Η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι, επίσης, απαραίτητη για να βλέπεις καθαρά από το παρμπρίζ. Τα μάκτρα χρειάζονται αλλαγή μια φορά τον χρόνο και να τα συντηρείς τακτικά, καθαρίζοντάς τα με ζεστό νερό ανακατεμένο με λίγο λευκό ξύδι.

Έλεγξε τις στάθμες του αυτοκινήτου

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει, είναι σημαντικό να ρίξεις μια ματιά στις διαφορετικές στάθμες του αυτοκινήτου:

Έλεγξε θέρμανση και κλιματισμό

Ένα καλοριφέρ σε καλή κατάσταση είναι φυσικά απαραίτητο για να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα. Δεν είναι πολύ βολικό (και ασφαλές) να οδηγείς και να κρυώνεις ή να είσαι ντυμένος σαν κρεμμύδι. Επιπλέον, και πάλι για θέμα ασφάλειας, η θέρμανση αποτελεί βασικό στοιχείο για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ, εγγυώμενο έτσι την καλή ορατότητα στον δρόμο.

Ωστόσο, ακόμα και τον χειμώνα, θυμήσου να λειτουργείς τον κλιματισμό κάθε 15 ημέρες για 15 λεπτά. Αυτό θα προστατεύσει τη στεγανότητα του κυκλώματος του κλιματισμού και θα διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις συνδέσεις των σωληνώσεων. Ένας τρόπος για να προετοιμαστείς για το καλοκαίρι που έρχεται!

Βέβαια, εδώ να σημειώσουμε ότι με τον κλιματισμό, το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ γίνεται ταχύτερα, χάρη στην αφυγραντική λειτουργία του.

Και τι γίνεται με το καύσιμο;

Για τα αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ, μπορεί να προκύψουν προβλήματα εκκίνησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη σύστασή του, το ντίζελ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κρύο: Κρύσταλλοι παραφίνης μπορεί να εμφανιστούν και να φράξουν το φίλτρο. Ως αποτέλεσμα, ο κινητήρας δεν λειτουργεί πλέον και η εκκίνηση καθίσταται αδύνατη.

Ακόμα κι αν το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά είναι κατάλληλο για χειμερινές συνθήκες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μερικές απλές οδηγίες για να μην καταλήξεις σε δύσκολη θέση όταν έρθει η ώρα:

Απόφυγε να παρκάρεις το αυτοκίνητο σε μέρος πολύ εκτεθειμένο στο κρύο και ιδιαίτερα στον αέρα. Το ιδανικό είναι προφανώς να παρκάρεις σε κλειστό χώρο.

Αν παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο σε κάποιο ζεστό μέρος, μέσα σε ένα πάρκινγκ, θυμήσου να γεμίσεις το ρεζερβουάρ. Όσο πιο γεμάτο είναι, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η ψύξη του ντίζελ.

Τέλος, αν πιστεύεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου για αρκετές ημέρες, άναψε και λειτούργησε τον κινητήρα για λίγα λεπτά.

Πέραν όμως από την προετοιμασία του αυτοκινήτου για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να φροντίσεις και για τον βασικό έλεγχο του αυτοκινήτου σου, όπως πρόσφατο service και ρεζέρβα με τα απαραίτητα εργαλεία που μπορούν να μας «σώσουν» από περιττή ταλαιπωρία. 

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Ευέλικτα, ολοκληρωμένα προγράμματα για ό,τι και αν συμβεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλύψεις τόσο της «Φροντίδας Ατυχήματος» όσο και της «Οδικής Βοήθειας» και για την ασφάλιση αυτοκινήτου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργάτη της ERGO, ώστε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα ERGO My Auto και να σας προτείνει το πρόγραμμα εκείνο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Αξιολογήσεις
(2)

Σχόλια χρηστών (2)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

Ελαστικά αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για την ασφάλειά μας
Οι μετακινήσεις μου
18 Οκτωβρίου, 2021

Ελαστικά αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για την ασφάλειά μας

Μπορεί τα πάντα στο αυτοκίνητο να είναι υψηλής ποιότητας και να λειτουργούν άψογα. Αν όμως η ποιότητα και η κατάσταση των ελαστικών δεν είναι οι ενδεδειγμένες, η απόδοση του αυτοκινήτου κατά συνέπεια και η ασφάλειά σας πάνε περίπατο… Τα λάστιχα είναι αυτά που φέρνουν το αυτοκίνητο σε επαφή με το δρόμο και αποτελούν τα στοιχεία […]

Πώς να καθαρίσετε το αυτοκίνητο μετά τις διακοπές
Οι μετακινήσεις μου
20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πώς να καθαρίσετε το αυτοκίνητο μετά τις διακοπές

Οργώσατε κάθε είδους δρόμο, βάλατε τη μισή παραλία στην καμπίνα και τα παιδιά έτρωγαν κι έπιναν χωρίς «αιδώ»; Έτσι είναι οι διακοπές με αυτοκίνητο! Μόνο που με την επιστροφή, χρειάζεται ένα καλό, βαθύ καθάρισμα. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να έχετε πεντακάθαρο αυτοκίνητο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ξεκινήστε καθαρίζοντας το εσωτερικό Ο καλύτερος […]

7+1 συμβουλές για ταξίδι με παιδιά
Οι μετακινήσεις μου
16 Αυγούστου, 2021

7+1 συμβουλές για ταξίδι με παιδιά

Με μεγάλα παιδιά στο αυτοκίνητο τα πράγματα είναι λογικά εύκολα. Ονειρεύονται ενώ κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, διαβάζουν, παίζουν από μόνα τους ή με παιχνίδια που τους δίνεις. Τι κάνεις όμως όταν κάθε τρεις και λίγο ακούς «πότε φτάνουμε;», «μαμά νυστάζω, αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ!», «θέλω ξανά τσίσα!», «Μαμά, ζαλίζομαι!»… Κι εκεί που με […]

Τι πρέπει να ελέγχω πριν τις διακοπές μου
Οι μετακινήσεις μου
19 Δεκεμβρίου, 2019

Τι πρέπει να ελέγχω πριν τις διακοπές μου

8 συμβουλές για το αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές των εορτών. Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να γνωρίζουμε ότι το χειμώνα το όχημά μας χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται. Για την ασφάλεια τη δική μας, αλλά και των υπολοίπων (επιβαίνοντες, διερχόμενοι οδηγοί και πεζοί), θα πρέπει να προνοούμε για […]