search Είσοδος
Τα νέα μου

Διεθνής ημέρα εκπαίδευσης

4 Φεβρουαρίου, 2021

Ας κάνουμε την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια παιχνίδι σε μία σχολική αυλή.

H Μαλάλα Γιουσαφζαί, η νεότερη σε ηλικία κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο (Νόμπελ Ειρήνης), στην ομιλία της το 2013 στη συνέλευση των Νέων, στην έδρα του ΟΗΕ της Νέας Υόρκης, είχε πει τη χαρακτηριστική φράση «Ένα παιδί, ένα βιβλίο, ένας δάσκαλος και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Μια φράση απλή σε νόημα, αλλά με τεράστια σημασία και αξία, ειδικά όταν εκφράζεται από το στόμα ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του υπερασπιζόμενη το δικαίωμά της στη μόρφωση.  

Μέσα από τη μόρφωση μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να βελτιώνουμε τη συμπεριφορά μας προς όλους, χωρίς κριτήρια, να σκεφτόμαστε περισσότερο τους γύρω μας και να αντιλαμβανόμαστε γιατί η ζωή σε οργανωμένες κοινωνίες πρέπει να έχει κανόνες. Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε γιατί η οδική παιδεία είναι σημαντική, γιατί ο οικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να διδάσκεται στους νέους και γιατί το να έχουμε ασφαλιστική συνείδηση προστατεύει περισσότερο τους συνανθρώπους μας και λιγότερο εμάς τους ίδιους. Ειδικά στην οδήγηση!

Αν τα παιδιά μάθαιναν από το δημοτικό τι είναι τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, γιατί πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς, γιατί δεν πρέπει να σταθμεύουμε σε σημεία που χρησιμοποιούν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και γιατί πρέπει να ασφαλιζόμαστε σε περίπτωση που προκαλέσουμε ατύχημα, θα βλέπαμε στις επόμενες γενιές σημαντικές αλλαγές στην οδική συμπεριφορά τους.

Πώς μπορούμε όμως να διδάξουμε τους νέους; Να τους δείξουμε το δρόμο;

Ας κάνουμε τη γνώση παιχνίδι σε μία σχολική αυλή. Ας σχεδιάσουμε με κιμωλία τους δρόμους και ας ζωγραφίσουμε χάρτινα σήματα για να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τη ζωή και το ένα το άλλο.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο που οι οδηγοί θα τηρούν «αμυντική» στάση στο τιμόνι και ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία ατυχήματα. Θα δημιουργήσουμε ανθρώπους που θα είναι ευαισθητοποιημένοι από μικρή ηλικία σχετικά με το κόστος που μπορεί να έχει το να οδηγήσουν έχοντας πιει, να παραβιάσουν τα όρια ταχύτητας ή να οδηγούν χωρίς ασφάλιση και να χτυπήσουν κάποιον, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποζημιωθεί για να θεραπευτεί ή για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ατυχήματος.

Η εκπαίδευση είναι το δικό μας έργο, αυτό που θα μας οδηγήσει σε μία καλύτερη κοινωνία. Αν βάλουμε στα σχολεία την οδική ασφάλεια και ενισχύσουμε την ασφαλιστική συνείδηση, σίγουρα σε λίγα χρόνια θα έχουμε μία γενιά όχι μόνο καλύτερων οδηγών, αλλά και καλύτερων πολιτών.

Αξιολογήσεις
(1)

Σχόλια χρηστών (1)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020
Τα νέα μου
26 Ιουνίου, 2020

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020

Τα παιδιά μας μόλις έκαναν το πρώτο σημαντικό βήμα για το μέλλον τους. Έργο μας να το εξασφαλίσουμε!  Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν κρίνουν τα πάντα στη ζωή των παιδιών μας. Το μέλλον τους ανήκει και η ζωή είναι όλη μπροστά τους! Ένας από τους πολλούς σταθμούς της ζωής τους, που θα τους φέρει πιο κοντά […]

Νέα σχολική χρονιά
Τα νέα μου
14 Σεπτεμβρίου, 2020

Νέα σχολική χρονιά

Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά που καλούνται να λειτουργήσουν στο σχολείο μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, λόγω της πανδημικής κρίσης, αλλά και γενικότερα των λοιμώξεων από τις οποίες πρέπει να προστατευτούν. Το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη και […]