search Είσοδος
Οι μετακινήσεις μου

Ελαστικά αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για την ασφάλειά μας

18 Οκτωβρίου, 2021

Μπορεί τα πάντα στο αυτοκίνητο να είναι υψηλής ποιότητας και να λειτουργούν άψογα. Αν όμως η ποιότητα και η κατάσταση των ελαστικών δεν είναι οι ενδεδειγμένες, η απόδοση του αυτοκινήτου κατά συνέπεια και η ασφάλειά σας πάνε περίπατο…

Τα λάστιχα είναι αυτά που φέρνουν το αυτοκίνητο σε επαφή με το δρόμο και αποτελούν τα στοιχεία που είναι υπεύθυνα για την άνετη οδηγική αίσθηση και την ασφαλή πρόσφυση.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι εκ των προτέρων για την αγορά νέων ελαστικών και να τα συντηρείτε στη συνέχεια με μεγάλη προσοχή και συνέπεια. Βάθος πέλματος, κατάσταση πλαϊνών, πίεση, η γενικότερη κατάστασή τους όπως θα δούμε αποτελούν ελέγχους εκ των ων ουκ άνευ για ασφαλή μετακίνηση.

Αλλά και το στιλ οδήγησης είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με την ποιότητα των ελαστικών. Αυτοί που επιταχύνουν δυνατά και ύστερα χρειάζεται να φρενάρουν εξίσου δυνατά και παρατεταμένα, επηρεάζουν αρνητικά τα λάστιχα και την ασφάλειά τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι βασίζονται σε έναν ήρεμο τρόπο οδήγησης και όσο το δυνατόν πιο στρωτό, αυτόματα παρατείνουν και τη ζωή των ελαστικών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, να σημειώσουμε ότι όσοι κινούνται συχνά σε αστική κυκλοφορία χρειάζονται λάστιχα με χαμηλή αντίσταση στην κύλιση.

Από την άλλη πλευρά, όσοι οδηγούν συχνότερα σε εθνικές οδούς και δρόμους της περιφέρειας, θα πρέπει όταν επιλέγουν ελαστικά να διασφαλίζουν ότι έχουν την υψηλότερη δυνατή απόδοση, επειδή σε υψηλές ταχύτητες και με μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, τα λάστιχα έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην οδική ασφάλεια.

Σε γενικές γραμμές, ισχύει ο ακόλουθος κανόνας: Τα καλά λάστιχα αποτελούν την εγγύηση ότι θα ταξιδεύετε με ασφάλεια και άνεση σε όλες τις συνθήκες του δρόμου. Όσοι ποντάρουν σε φθηνά ή μεταχειρισμένα προϊόντα, κάνουν οικονομία σε λάθος τομέα.

Ποια είναι όμως τα καθοριστικά κριτήρια για την ασφάλεια των ελαστικών;

1. Το βάθος χάραξης του πέλματος

Μεταξύ άλλων, το βάθος των αυλακώσεων των ελαστικών δείχνει εάν τα λάστιχα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Βάσει νόμου, το βάθος δεν πρέπει ποτέ να είναι μικρότερο από 1,6 mm. Ωστόσο, σας συνιστούμε να αντικαταστήσετε τα λάστιχα μόλις το βάθος τους φτάσει τα 2 mm -ακόμα και τα 2,5 mm- ή 4 mm αντίστοιχα για τα χειμερινά.

2. Πίεση αέρα

Η χαμηλή πίεση αυξάνει τη φθορά των ελαστικών και επηρεάζει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η υπερβολική πίεση επίσης δεν είναι επιθυμητή. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών κάθε μήνα λοιπόν ενισχύει την ασφάλεια και εξοικονομεί χρήματα. Θα βρείτε τις αντίστοιχες τιμές είτε στο αυτοκόλλητο στο πορτάκι του ρεζερβουάρ είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.

3. Γενικός έλεγχος

Ψάξτε τα λάστιχα στο πέλμα και στα πλαϊνά τους, εξωτερικά και εσωτερικά. Ασυνέχεια του μοτίβου της χάραξης, ρωγμές, φουσκάλες, σκισμένα κομμάτια ή κήλες αποτελούν αρνητικά μηνύματα.

3. Καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα λάστιχα

Σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικά για τη χειμερινή περίοδο του χρόνου, ενώ στην Ελλάδα η επιλογή τους ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη και αφορά τις πιο βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας. Η γενική οδηγία μας είναι τα χειμωνιάτικα λάστιχα να χρησιμοποιούνται για περιοχές που για ικανή περίοδο του χρόνου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7o C. Και φυσικά ποτέ μην ανακατεύετε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά λάστιχα.

4. Η αποθήκευση

Στην περίπτωση που έχετε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά λάστιχα, η αποθήκευση αυτών που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να γίνεται σε δροσερό, ξηρό μέρος, προστατευμένο από το φως. Εάν δεν έχετε τον κατάλληλο χώρο στο σπίτι σας, μπορείτε συνήθως να τα αποθηκεύσετε στο χώρο του εμπόρου σας ή σε ένα γκαράζ.

5. Η ηλικία

Μην τοποθετείτε παλιά λάστιχα στο αυτοκίνητο! Το πέλμα ή οι πλευρές τους ενδέχεται να εμφανίζουν μικρορωγμές και μικροσχισίματα. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, τα καλοκαιρινά λάστιχα πρέπει να αντικατασταθούν οπωσδήποτε ύστερα από έξι χρόνια και τα χειμωνιάτικα ύστερα από τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.

Είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας εάν διαπιστώσουμε κάποια φθορά μεγαλύτερη από το επιτρεπτό όριο. Θα πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις συστάσεις του κατασκευαστή ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση, χειρισμός και ασφάλεια.

Τα καλά λάστιχα αποτελούν σημαντική παράμετρο για την οδική ασφάλειά σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθούν την τήρηση των κανόνων ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας. Για να είμαστε εξασφαλισμένοι και να προστατέψουμε το αυτοκίνητό μας από κάθε κίνδυνο στην οδήγησή μας, η ERGO δημιούργησε το πρόγραμμα ERGO My Auto με τέσσερα πρωτοποριακά ασφαλιστικά πακέτα ώστε να καλύπτει κάθε μας ασφαλιστική ανάγκη.

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Ευέλικτα, ολοκληρωμένα προγράμματα για ό,τι και αν συμβεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή συνεργάτη της ERGO, ώστε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα ERGO My Auto και να σας προτείνει το πρόγραμμα εκείνο που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Αξιολογήσεις
(1)

Σχόλια χρηστών (1)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

4 απαραίτητες πρόσθετες παροχές στην ασφάλιση οχήματος
Οι μετακινήσεις μου
24 Ιουνίου, 2020

4 απαραίτητες πρόσθετες παροχές στην ασφάλιση οχήματος

Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες αυστηρής καραντίνας, αμφιβολίας για το πώς θα εξελιχθεί η εξάπλωση του Covid-19 στη χώρα μας και άγχους για τις δουλειές μας και τις οικονομικές απολαβές μας, λογικό είναι όλοι μας να θέλουμε να πάμε μερικές μέρες διακοπές. Να ηρεμήσουμε, να αλλάξουμε […]

7+1 συμβουλές για ταξίδι με παιδιά
Οι μετακινήσεις μου
16 Αυγούστου, 2021

7+1 συμβουλές για ταξίδι με παιδιά

Με μεγάλα παιδιά στο αυτοκίνητο τα πράγματα είναι λογικά εύκολα. Ονειρεύονται ενώ κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, διαβάζουν, παίζουν από μόνα τους ή με παιχνίδια που τους δίνεις. Τι κάνεις όμως όταν κάθε τρεις και λίγο ακούς «πότε φτάνουμε;», «μαμά νυστάζω, αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ!», «θέλω ξανά τσίσα!», «Μαμά, ζαλίζομαι!»… Κι εκεί που με […]

Ανανέωση Ασφάλισης Αυτοκινήτου
Οι μετακινήσεις μου
1 Αυγούστου, 2019

Ανανέωση Ασφάλισης Αυτοκινήτου

4+1 tips, για να μην ξεχνάτε. Κάθε καλοκαίρι η επιθυμία μας να ξεφύγουμε από τους ρυθμούς της πόλης είναι έντονη. Λογικό. Είναι η περίοδος που όλοι μας έχουμε την ευκαιρία και το χρόνο να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης. Επόμενο είναι, λοιπόν, κάποιες από τις υποχρεώσεις μας να τις αφήνουμε πίσω. Κλείνουμε laptop, απαντάμε βιαστικά στα τελευταία […]

Η τεχνολογία … «ζώνη ασφαλείας» στα οχήματα
Τεχνολογία
25 Φεβρουαρίου, 2021

Η τεχνολογία … «ζώνη ασφαλείας» στα οχήματα

Είναι πρωί Τετάρτης, 15 Δεκεμβρίου 2022. Ο καιρός είναι μουντός και ψιχαλίζει. Το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησες, παρακολουθώντας ένα online σεμινάριο πολύ σημαντικό για τη δουλειά σου, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να αργήσεις. Ντύνεσαι με μηχανικές κινήσεις, ετοιμάζεις καφέ, κλειδώνεις το σπίτι, ξεκλειδώνεις το αυτοκίνητο (από το κινητό σου τηλέφωνο – μιας και έχεις […]

Κάθε πότε γίνεται ο Τεχνικός Έλεγχος
Οι μετακινήσεις μου
15 Ιανουαρίου, 2020

Κάθε πότε γίνεται ο Τεχνικός Έλεγχος

Το αυτοκίνητο είναι το βασικό μέσο μεταφοράς στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, αθροιστικά στη ζωή μας περνάμε πολύ χρόνο μέσα στο αγαπημένο μας μεταφορικό μέσο. Σύμφωνα με έρευνες, ένας μέσος άνθρωπος ξοδεύει 1.099 από τις 28.834 μέρες της ζωής του πίσω από το τιμόνι. Βασικό μέρος, λοιπόν, της ευθύνης που έχουμε […]

Οδική Βοήθεια στο νησί και στην εξοχή
Οι μετακινήσεις μου
22 Ιουλίου, 2020

Οδική Βοήθεια στο νησί και στην εξοχή

Τί κάνουμε σε περίπτωση που «μείνουμε» σε απομακρυσμένη περιοχή; Οι καλύψεις «Οδική Βοήθεια» και «Φροντίδα Ατυχήματος» είναι ίσως από τις πιο σημαντικές πρόσθετες παροχές στο πρόγραμμα ασφάλισης του οχήματός μας. Παρέχουν επιτόπια εξυπηρέτηση ή μεταφορά του οχήματός μας, σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος και φροντίζουν τις ανάγκες μας, στέλνοντας συνεργάτες του δικτύου τους, σε ολόκληρη […]

Χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος
Οι μετακινήσεις μου
12 Δεκεμβρίου, 2019

Χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος

Είχατε τροχαίο ατύχημα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε: Το αυτοκίνητο είναι το βασικό και αγαπημένο μας μέσο μεταφοράς. Η χρήση του διασφαλίζει την ομαλότητα της καθημερινότητάς μας. Όταν ξαφνικά λόγω ζημιάς ή ατυχήματος δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, τα πράγματα δυσκολεύουν εξαιρετικά τη μετακίνησή μας, ιδιαίτερα όταν είμαστε εργαζόμενοι ή έχουμε παιδιά.  Τι πρέπει, λοιπόν, […]