search Είσοδος
Τα νέα μου

Γίνε θερμός υποστηρικτής της ανακύκλωσης

10 Ιανουαρίου, 2021

Όποια ηλικία και να έχεις, σε όποια περιοχή κι αν ζεις, ένα είναι σίγουρο… μπορείς να ανακυκλώσεις. Ξεκίνα, λοιπόν, μαθαίνοντας τα βασικά. Η «πράσινη» συμπεριφορά είναι υγιής κουλτούρα, την οποία μπορείς όχι μόνο να υιοθετήσεις, αλλά και να μεταδώσεις στους ανθρώπους γύρω σου. Ανακύκλωσε, λοιπόν, στους γνωστούς μπλε κάδους που θα βρεις σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας και ό,τι δεν ανακυκλώνεται, χάρισε το ή μεταποίησε το. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε με πολλούς τρόπους. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα κάνεις αυτόματα την κίνηση να πετάξεις το πλαστικό μπουκαλάκι από το νερό που μόλις ήπιες, στον πράσινο κάδο, σκέψου ότι 760.000 τόνοι πλαστικού κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια (eoan.gr). Από αυτή την ποσότητα μόνο το 11,3% ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα διαλύονται σε μικροπλαστικά, διαλύονται στον αέρα και καταλήγουν στο νερό και τις τροφές που καταναλώνουμε, απειλώντας την υγεία µας.

Πρώτο βήμα: Μαθαίνουμε τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα των κάδων 

Στους πράσινους κάδους βάζουμε ό,τι δεν ανακυκλώνεται. Καλό είναι λοιπόν να περιορίσεις όσο γίνεται τα απορρίμματα που προορίζονται για αυτούς. Στους μπλε κάδους βάζουμε πλαστικό, χαρτί και γυαλί. Αν υπάρχουν κίτρινοι κάδοι, επιλέγεις να βάλεις εκεί τα απορρίμματα σου από γυαλί και στους καφέ μπαίνουν τα λεγόμενα βιοαπόβλητα.

Δεύτερο βήμα: τι κάνουμε τα απορρίμματα στο σπίτι ή στο γραφείο

Τρίτο βήμα: τι βάζουμε σε κάθε κάδο

Μπλε κάδος:

1.Μέταλλο, λευκοσίδηρος, αλουμίνιο

2.Πλαστικό

3.Γυαλί

4. Χαρτί

Καφέ κάδος:

Εδώ μπαίνουν τα βιοαπόβλητα. Είναι τα οργανικά υλικά που έχουμε στην κουζίνα ή τον κήπο μας και ανακυκλώνονται στους καφέ κάδους που υπάρχουν σε ορισμένους δήμους. Τι μπορούμε να βάλουμε εκεί; Υπολείμματα από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ρύζι, αλεύρι, κρέας  ή τυριά. Επίσης μπορούμε να βάλουμε φίλτρα καφέ και φακελάκια τσαγιού, κλαδιά, φύλλα, χώμα και γκαζόν.

Ειδικοί κάδοι συσκευών και μπαταριών:

Οι μπαταρίες ανακυκλώνονται στους ειδικούς διάφανους κάδους που βρίσκονται συχνά στην είσοδο καταστημάτων σούπερμαρκετ. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώνονται σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, ενώ για τις ογκώδεις συσκευές πρέπει να επικοινωνήσετε με το δήμο σας, για να παραληφθούν από αδειοδοτημένες εταιρείες μεταφοράς ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε γενικά για τους κάδους ανακύκλωσης:

Ξεκίνα, λοιπόν, από σήμερα και γίνε η αλλαγή που εσύ θες να δεις στον κόσμο. Ανακύκλωσε για ένα κόσμο με λιγότερα απορρίμματα και περισσότερη υγεία.

Πηγές: Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, EUandME, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, www.free-recycle.gr

Αξιολογήσεις
(0)

Σχόλια χρηστών (0)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

Πάρε αθλητικά και φύγαμε
ERGOruns
9 Δεκεμβρίου, 2020

Πάρε αθλητικά και φύγαμε

Που μπορούμε να φτάσουμε μέσα από μικρές καθημερινές συνήθειες που μέχρι τώρα σνομπάραμε ή πάντα λέγαμε ότι θα έχουμε χρόνο στο μέλλον να τις εντάξουμε στη ζωή μας; Σίγουρα σε μία βελτιωμένη, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, εκδοχή του εαυτού μας.  Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κάνουμε τώρα την αλλαγή; Άσε κάτω τον καφέ […]

Ημέρα της Μητέρας
Τα νέα μου
11 Μαΐου, 2020

Ημέρα της Μητέρας

Έργο σας, η οικογένεια σας. Το δικό μας έργο, η προστασία της. Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ο κόσμος γιορτάζει τη μητρότητα. Αναγνωρίζει το έργο της μητέρας και κάνει ένα «διάλειμμα» από την καθημερινότητά του, για να της πει «Ευχαριστώ».  Ευχαριστώ στη μητέρα, που φροντίζει να προστατέψει την οικογένειά της, που δε σταματά να νοιάζεται […]

Διεθνής ημέρα εκπαίδευσης
Τα νέα μου
4 Φεβρουαρίου, 2021

Διεθνής ημέρα εκπαίδευσης

Ας κάνουμε την εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια παιχνίδι σε μία σχολική αυλή. H Μαλάλα Γιουσαφζαί, η νεότερη σε ηλικία κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο (Νόμπελ Ειρήνης), στην ομιλία της το 2013 στη συνέλευση των Νέων, στην έδρα του ΟΗΕ της Νέας Υόρκης, είχε πει τη χαρακτηριστική φράση «Ένα παιδί, ένα βιβλίο, ένας δάσκαλος και […]