search Είσοδος
Η κατοικία μου

Οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και πώς να προετοιμαστούμε για αυτές

13 Οκτωβρίου, 2021

«Το δέντρο που έδινε» είναι ένα παραμύθι του Αμερικανού συγγραφέα και ποιητή, Σελ Σιλβερστάιν που αν και εκδόθηκε το 1964 αποτυπώνει με τον πιο επίκαιρο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μία σχέση που βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρήσαμε τη φύση δεδομένη, τη λεηλατήσαμε και τώρα αντεπιτίθεται με αυξανόμενη μανία. Πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονη σεισμική δραστηριότητα και θυελλώδεις άνεμοι δεν είναι πλέον τυχαία και μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα αλλά αποτέλεσμα της αλόγιστης εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Μόνο τη χρονική περίοδο 2017 – 2020 η Ασφαλιστική Αγορά έχει αποζημιώσει 10.377 ζημιές από φυσικές καταστροφές με 132.9 εκατ. ευρώ Ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ από τις αρχές του 2020 υπολογίζεται ότι η πολιτεία έχει διαθέσει πάνω από 1,7 δις ευρώ για ζημιές από πλημμύρες και πυρκαγιές. Ποσό στο οποίο δεν έχει υπολογιστεί η κρατική στήριξη που θα δοθεί στους πυρόπληκτους του περασμένου Αυγούστου. Μια καταστροφή, η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί “εθνική”, καθώς με βάση την κοινοτική νομοθεσία, εθνική είναι η καταστροφή που καταστρέφει πλούτο της τάξεως του 0,6% του εθνικού ΑΕΠ.

Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος;

Συλλέγοντας πληροφορίες για την καλύτερη ενημέρωσή μας, συμμετέχοντας σε δράσεις, και υιοθετώντας νέες φιλικές για το περιβάλλον συνήθειες. Σύμμαχός μας είναι το διαδίκτυο και η δυνατότητα άμεσης και άπλετης πληροφόρησης που μας δίνει ώστε να ευαισθητοποιηθούμε και να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της αλλαγής.

Μπορούμε να κάνουμε την αρχή άμεσα παρακολουθώντας τις συζητήσεις και τις απόψεις ειδικών στο World Climate Summit των Ηνωμένων Εθνών που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Γλασκόβη, στις 7-8 Νοεμβρίου. Επίσης, η απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης όπως το καλαμάκι, που πρόσφατα εφαρμόστηκε και στη χώρα μας μπορεί να μην είναι το μέτρο που θα σώσει το περιβάλλον, είναι όμως η αρχή που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια ώστε να ακολουθήσουν και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες αλλά και να καλλιεργηθεί κουλτούρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών 

Στο ίδιο πλαίσιο ενημέρωσής μας για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών εντάσσονται και οι επιλογές που έχουμε για την προστασία της περιουσίας μας. Για να έχουμε εξασφαλισμένα τα κεφάλαια που έχουμε διαθέσει ή επενδύσει για την κατοικίας μας, το εξοχικό μας, την επιχείρησή μας, η λύση είναι η ασφάλισή τους.

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι ασυνήθιστες για τη χώρα μας, η οποία έχει υποφέρει από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανασφάλιστη και το κράτος αδύναμο να βοηθήσει. Επακόλουθο των καταστάσεων αυτών είναι η προσπάθεια στήριξης των πληγέντων με άλλους τρόπους που βασίζονται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προσφορά στο συνάνθρωπο.

Κι όμως, κάθε φορά που συμβαίνει μία τέτοια καταστροφή, μοιάζει σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα από την προηγούμενη, αφού η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη του και ιδιαίτερα το σπίτι και την περιουσία μας, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει πως σε κάποιο απρόσμενο γεγονός θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε και να τα αποκτήσουμε και πάλι.

Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, με τη γνώση και την εμπειρία τους μπορούν να μας κατευθύνουν αναλύοντας τις δικές μας ανάγκες και να μας συμβουλέψουν προτείνοντας προσωποποιημένες λύσεις μέσα από ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών επιλογών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα ασφάλισης και τις καλύψεις που προσφέρουν προστασία στην περιουσία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή συνεργάτη της ERGO, ώστε να σας ενημερώσει και να σας βοηθήσει να επιλέξετε το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Αξιολογήσεις
(0)

Σχόλια χρηστών (0)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

Αποταμιεύουμε για να έχουμε τη ζωή που εμείς επιλέγουμε
Η προστασία μου
30 Οκτωβρίου, 2020

Αποταμιεύουμε για να έχουμε τη ζωή που εμείς επιλέγουμε

Μια δικλείδα ασφαλείας και για τα χρόνια της συνταξιοδότησής μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να αποταμιεύουμε. Πώς αυτή η αποδεδειγμένα καλή συνήθεια συμβάλει στο ατομικό και οικογενειακό καλό μας και γιατί είναι προτιμότερο να επιλέγουμε […]

Μικρά μυστικά στην Ασφάλιση Κατοικίας
Η κατοικία μου
29 Οκτωβρίου, 2019

Μικρά μυστικά στην Ασφάλιση Κατοικίας

Το σπίτι μας είναι το προσωπικό μας καταφύγιο. Είναι το μέρος που μας προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά και ένα από τα σημαντικότερα αλλά και πιο «προσωπικά» περιουσιακά μας στοιχεία. Ένα αγαθό πολύτιμης οικονομικής, αλλά και συναισθηματικής αξίας που στεγάζει τα όνειρα, τις χαρές, τις αναμνήσεις και τις πιο σημαντικές μας στιγμές. Γι’ αυτό απαιτείται η […]

Η σημασία της πρόληψης στην υγεία
Η υγεία μου
7 Απριλίου, 2021

Η σημασία της πρόληψης στην υγεία

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση… το καλύτερο δώρο για την υγεία μας! Τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο, οι εξελίξεις που έχουν παρατηρηθεί στον τομέα της υγείας τον 21ο αιώνα μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα, η ραγδαία πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει συντελέσει στη βαθύτερη κατανόηση των ασθενειών, εστιάζοντας σε αποτελεσματικότερες μεθόδους […]

Φυσικές καταστροφές
Η κατοικία μου
19 Νοεμβρίου, 2020

Φυσικές καταστροφές

Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, μπορούμε όμως να μειώσουμε τις καταστροφικές τους συνέπειες. H Γενική Συνέλευση του OHE συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών τόσο στην κοινωνία, όσο και την οικονομία προχώρησε το 1989 ακόμα και στη θεσμοθέτηση Διεθνούς Ημέρας Φυσικών Καταστροφών, με στόχο να ξεκινήσουν να γίνονται συζητήσεις σχετικά με αυτό το […]

Τα «πρέπει» και τα «μη» σε ένα σεισμό
Η κατοικία μου
25 Σεπτεμβρίου, 2020

Τα «πρέπει» και τα «μη» σε ένα σεισμό

Για να λειτουργήσουμε με ασφάλεια όταν και αν χρειαστεί. Ζούμε στην Ελλάδα. Σε έναν επίγειο παράδεισο, διεθνή τουριστικό προορισμό, που εμάς, τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν σταματά να μας συναρπάζει, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες της. Κάθε παραμύθι όμως έχει και το «δράκο» του και στην περίπτωση της Ελλάδας, […]