search Είσοδος
Οι μετακινήσεις μου

7+1 συμβουλές για ταξίδι με παιδιά

16 Αυγούστου, 2021

Με μεγάλα παιδιά στο αυτοκίνητο τα πράγματα είναι λογικά εύκολα. Ονειρεύονται ενώ κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, διαβάζουν, παίζουν από μόνα τους ή με παιχνίδια που τους δίνεις. Τι κάνεις όμως όταν κάθε τρεις και λίγο ακούς «πότε φτάνουμε;», «μαμά νυστάζω, αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ!», «θέλω ξανά τσίσα!», «Μαμά, ζαλίζομαι!»…

Κι εκεί που με ένα μικρό παιδί στο αυτοκίνητο, ένα μακρύ ταξίδι μπορεί να εξελιχτεί σχετικά βατά, με δύο αρχίζει και ζορίζει και με τρία, η διαδρομή μπορεί να εξελιχτεί σε Οδύσσεια. Ειδικά με παιδιά από ενός έως τεσσάρων ετών, αρκούν δύο χιλιόμετρα για να γίνει η καμπίνα φρενοκομείο. Και με υποψήφιους τροφίμους εσάς, τους γονείς…

Διαβάστε λοιπόν τα οκτώ βασικά σημεία για να μετατρέψετε το ταξίδι με το αυτοκίνητο σε περίοδο κοινής ηρεμίας.

1. Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα!

– Ασφάλεια για τον οδηγό που πρέπει να ξεκουραστεί καλά πριν ξεκινήσει.

– Ασφάλεια για τα παιδιά μας, τα οποία σε μικρές ή μεγάλες διαδρομές είναι πάντα δεμένα στα παιδικά καθίσματα, εγκεκριμένα από την ΕΕ και προσαρμοσμένα στη σωματική διάπλασή τους.

– Οι αποσκευές τακτοποιημένες και οργανωμένες, έτσι ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης ή βίαιου φρεναρίσματος, τίποτα να μην μπορεί να χτυπήσει τα παιδιά ή εμάς ή να μετακινηθεί ενώ ταξιδεύουμε.

2. Οργανώστε το ταξίδι και εξηγήστε στα παιδιά

– Ξεκινήστε την κατάλληλη στιγμή. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάστε να φύγετε όταν τα παιδιά είναι πιθανό να κοιμηθούν. Ένα «τρικ» που εξοικονομεί πάντα λίγο χρόνο!

– Για ένα μακρύ ταξίδι, μελετήστε τη διαδρομή σας εκ των προτέρων ή βασιστείτε στο GPS. Τίποτα δεν είναι πιο αγχωτικό από το να πρέπει να βρεις τον δρόμο με ανυπόμονα και κουρασμένα παιδιά στο πίσω κάθισμα!

– Για να γίνει πιο εύπεπτο το ταξίδι σε ένα παιδί, ενημερώστε το εκ των προτέρων και εξηγήστε του τι πρόκειται να συμβεί. Που πηγαίνουμε, πόσην ώρα θα πάρει, τα διαλείμματα που έχετε προγραμματίσει… «Δάφνη, πάρε έναν υπνάκο και όταν ξυπνήσεις θα σταματήσουμε για φαγητό» ή «παίζουμε λίγο και θα φτάσουμε πριν το καταλάβεις»… ή στις 10:00 θα κάνουμε ένα διάλειμμα». Προσπαθήστε να δώσετε ρυθμό στο ταξίδι… παιχνίδι, τραγούδι, ηρεμία, υπνάκος, διάλειμμα για φαγητό…

– Προγραμματίστε τα γεύματα εκ των προτέρων, προφανώς για τα μωρά αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά, εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία στους σταθμούς εξυπηρέτησης της εθνικής. Ή ακόμη για να προβλέψετε μποτιλιαρίσματα, βλάβες, κακές καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν το ταξίδι σας.

3. Προγραμματίστε τις στάσεις

– Κάθε δύο ώρες το πολύ και τουλάχιστον για 15 λεπτά. Αυτός είναι ένας κανόνας ασφάλειας για τον οδηγό, αλλά είναι επίσης ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να αντέξει ένα παιδί, καθισμένο στην ίδια θέση.

– Επιλέξτε μέρη για στάση όπου όλοι μπορούν να ξεμουδιάσουν και τα παιδιά να τρέξουν με ασφάλεια. Για τα βρέφη, επωφεληθείτε από αυτήν την ώρα για την αλλαγή πάνας, το φαγητό και την αγκαλιά που χρειάζονται.


4. Οργανώστε το αυτοκίνητό σας

– Προβλέψτε για ένα μαξιλάρι και ένα κουβερτάκι για κάθε παιδί, έτσι ώστε να κοιμηθούν όσο το δυνατόν πιο άνετα, και φυσικά τα αγαπημένα κουκλάκια, ζωάκια, πιπίλες και οποιαδήποτε καθησυχαστικά αντικείμενα.

– Έχετε πάντα σε πρώτη ζήτηση ένα «τσαντάκι επιβίωσης» για ό,τι μπορεί να σας ζητήσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: Μπουκάλι/μπιμπερό με νερό, μπισκότα/κέικ, μωρομάντηλα/χαρτομάντηλα, σακουλάκι εμετού…

– Έχετε επίσης την τσάντα αλλαγής του μωρού εύκολα προσβάσιμη, για να μην χρειάζεται να αδειάσετε το πορτμπαγκάζ κατά τη διάρκεια μιας στάσης… Πάνες, μωρομάντηλα, μπουκάλια, φάρμακα, μια αλλαξιά… Αυτή η τελευταία θα δώσει τη λύση στην πάνα που ξεχείλισε και στον χυμό που τον ήπιε όλον η μπλούζα ή το φορμάκι…

5. Αποφύγετε την κακοδιαθεσία

– Μην αφήσετε το παιδί σας να ταξιδεύει με άδειο στομάχι. Πριν ξεκινήσετε, δώστε του ένα ελαφρύ γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βραδείας απορροφήσεως και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αποφύγετε το γάλα και τα ποτά που είναι πολύ γλυκά.

– Παρακολουθήστε το στον δρόμο. Εάν το παιδί σας αισθάνεται αδιαθεσία, προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή με ένα παιχνίδι. Ζητήστε του να κοιτάξει εμπρός για λίγα λεπτά, σαν να είναι ο οδηγός και ζητήστε του να μιμηθεί την οδήγηση με ένα φανταστικό τιμόνι.

– Αερίστε το αυτοκίνητο.

– Ορισμένα φάρμακα (ομοιοπαθητικά ή όχι) μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κάνετε ένα πιο ευχάριστο ταξίδι. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

– Καταλάβετέ τα! Εάν τα παιδιά έχουν ζαλιστεί από τον δρόμο, έχετε μαζί σας πλαστικές σακούλες για εμετό, πετσετάκια, ένα μικρό σεντόνι, μωρομάντηλα για να επέμβετε γρήγορα σε περίπτωση «ατυχήματος». Και αν κάνει εμετό καθισμένο στο καθισματάκι, χαλαρώστε τις ζώνες.

6. Σχεδιάστε με τι θα τα κρατήσετε απασχολημένα

– Ζητήστε από το παιδί σας να προετοιμάσει μερικά παιχνίδια για το ταξίδι. Για να αποφύγετε την κατάχρηση, μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό σε μια μικρή τσάντα, για παράδειγμα. Εσείς, που τα γνωρίζετε τόσο καλά, βοηθήστε τα στις επιλογές τους.

– Προβλέψτε για ένα μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, κηρομπογιές ή μαρκαδόρους (ανάλογα με την ηλικία) και επίσης μερικά επιπλέον παιχνίδια που θα εισφέρουν λίγη καινοτομία, καθώς αυτά ροκανίζουν περισσότερο τον χρόνο ανάμεσα σε δύο ύπνους.

– Εάν είναι δυνατόν, δημιουργήστε μικρούς σταθμούς παιχνιδιού στο τραπεζάκι που είναι προσαρτημένο στα εμπρός καθίσματα –υπάρχουν και ως αξεσουάρ- και μερικά εύκολα προσβάσιμα παιχνίδια.

– Επιτραπέζια, παιχνίδια ερωτήσεων, παιχνίδια παρατήρησης, παιχνίδια λέξεων, αφήγηση ιστοριών, USB με μουσική ή παραμύθια … υπάρχουν πολλές ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια και μπορούν να προσαρμοστούν στα παιδιά σας… Και μιας και είστε όλοι μαζεμένοι στο ίδιο αυτοκίνητο, γιατί να μην μιλάει ο ένας στον άλλο, να πείτε ο ένας στον άλλον ιστορίες, να μοιραστείτε μια στιγμή μαζί που θα γίνει ίσως μέρος των υπέροχων αναμνήσεων των παιδιών σας!

– Για τους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των DVD, των παιχνιδιών σε κονσόλες, μην ξεχνάτε τις μπαταρίες ή τους φορτιστές αυτοκινήτου. Θα ήταν κρίμα! Και αν μπορείτε, πηγαίνετε πίσω μαζί τους!

7. Προβλέψτε τις συγκρούσεις!

– Εάν αρχίσει κάποιος διαπληκτισμός ή διαφωνία, ζητήστε τους το καθένα να ασχοληθεί με τα δικά του πράγματα, με τα παιχνίδια που έχουν προγραμματίσει για το ταξίδι.

– Για να μπορούν να παίζουν μαζί, χρειάζεται να ασχοληθούν με οικογενειακά παιχνίδια, τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα παιδιά.

– Ενημερώστε τα για το πρόγραμμα των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, ειδικά σε περίπτωση ενός παιχνιδιού που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους. «Νικόλα, παίζουμε το παιχνίδι με τα χρώματα με την Αναστασία και ύστερα επιλέγεις εσύ παιχνίδι».


8. Ευρεία πρόβλεψη!

Είτε πρόκειται για χρόνο είτε για μπουκάλια νερό, πάνες, στάσεις, μωρομάντηλα, προβλέψτε να έχετε περισσότερα από όσα νομίζετε ότι χρειάζεστε. Υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα σε ένα μέσο/μεγάλο ταξίδι που μπορεί να το μακρύνουν.

Καλές και απολαυστικές διαδρομές παρέα με τα παιδιά σας!

Πηγή: Drive.gr

Αξιολογήσεις
(0)

Σχόλια χρηστών (0)

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει πρώτα να συνδεθείτε

Σχετικά άρθρα

Καλοκαιρινές διακοπές και ταξιδιωτική ασφάλιση
Η προστασία μου
19 Ιουλίου, 2021

Καλοκαιρινές διακοπές και ταξιδιωτική ασφάλιση

Πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ασφαλείς μετακινήσεις εντός και εκτός της χώρας; Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει και λίγο ή πολύ όλοι κάπου θέλουμε να πάμε. Όμως, με την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι προβληματίζονται για το πώς μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους με ασφάλεια και τηρώντας, παράλληλα, […]

Οδική Βοήθεια στο νησί και στην εξοχή
Οι μετακινήσεις μου
22 Ιουλίου, 2020

Οδική Βοήθεια στο νησί και στην εξοχή

Τί κάνουμε σε περίπτωση που «μείνουμε» σε απομακρυσμένη περιοχή; Οι καλύψεις «Οδική Βοήθεια» και «Φροντίδα Ατυχήματος» είναι ίσως από τις πιο σημαντικές πρόσθετες παροχές στο πρόγραμμα ασφάλισης του οχήματός μας. Παρέχουν επιτόπια εξυπηρέτηση ή μεταφορά του οχήματός μας, σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος και φροντίζουν τις ανάγκες μας, στέλνοντας συνεργάτες του δικτύου τους, σε ολόκληρη […]

Τι πρέπει να ελέγχω πριν τις διακοπές μου
Οι μετακινήσεις μου
19 Δεκεμβρίου, 2019

Τι πρέπει να ελέγχω πριν τις διακοπές μου

8 συμβουλές για το αυτοκίνητό σας πριν τις διακοπές των εορτών. Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να γνωρίζουμε ότι το χειμώνα το όχημά μας χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται. Για την ασφάλεια τη δική μας, αλλά και των υπολοίπων (επιβαίνοντες, διερχόμενοι οδηγοί και πεζοί), θα πρέπει να προνοούμε για […]